Sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi saya di laman facebook 'Hafiz Aiman' atau cari 'hafizaiman95'. Kadangkala saya tidak mengemaskini blog dalam jangka masa yang lama.

Sunday, June 19, 2016

Bawalah Pelajar Sekolah Melawat Universiti

Assalamualaikum semua.. Selamat berpuasa kepada semua yang beragama Islam. Mudah-mudahan ramadhan pada kali ini kita mendapat banyak kebaikan dan keberkatan dan mudah-mudahan juga kita dapat berjumpa dengan Malam Lailatul-Qadar. Ok hari ini saya nak cerita sikit tentang pelajar sekolah dan universiti.

     Seperti yang kita semua sedia maklum, universiti merupakan satu tempat di mana para pelajar sekolah menyambung pengajian mereka. Tempat pelajar meneruskan pengajian di bidang yang mereka minati dan ingin pelajari. Tempat pelajar memperoleh pengalaman baru. Harapannya agar keluar daripada universiti mereka akan menjadi insan yang mampu berbakti kepada keluarga. Saya tidak ingin bercerita tentang kerjaya tetapi saya ingin bercerita mengenai universiti. 

 Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi, Selangor.

     Universiti di Malaysia sangat banyak. Antara universiti yang popular ialah Universiti Teknologi Mara (UITM, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Malaya (UM), Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), dan beberapa lagi universiti kalau nak disebut memang panjang penulisan pada kali ini. Jika di sekolah, kita pelajari Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik dan sebagainya. Tetapi di universiti kita akan pelajari bidang yang kita minat. Kalau minat psikologi, kita akan belajar perkara berkaitan psikologi.

     Sepanjang setahun saya berada di UKM, saya sudah selesai menjalankan tiga buah program motivasi. Antaranya ialah Selangkah Menara Gading (SEMEGA'16) yang melibatkan SMK Dato' Mohd Yunos Sulaiman di Pontian Johor, SMK Munshi Abdullah di Melaka, SMK Teluk Panglima Garang di Selangor, dan SMK Abdul Rahman Talib di Pahang. Mereka ini terdiri daripada pelajar STPM atau lebih dikenali sebagai pelajar Tingkatan Enam. Mereka adalah antara pelajar yang perlu dibawa melawat ke universiti kerana selepas pengajian mereka di Tingkatan Enam, mereka akan melanjutkan pengajian di peringkat sarjanamuda di mana-mana universiti.

 Kumpulan 6 SEMEGA'16 UKM

     Program seterusnya ialah Jelajah Kampus Permata Jauhar siri 1 yang melibatkan pelajar STPM SMK Pasir Gudang 2, Johor. Sekolah ini merupakan sekolah saya dan saya sangat seronok dapat kembali berjumpa dengan guru-guru saya. Memandangkan mereka juga pelajar STPM maka mereka juga merupakan sasaran utama yang perlu melawat universiti. Mereka juga dibawa melawat Jabatan Perdana Menteri (JPM) agar mereka lebih faham apa yang mereka pelajari di sekolah.

Jelajah Kampus Permata jauhar SMK Pasir Gudang 2, Johor

     Program terakhir setakat ini ialah Jelajah Kampus Permata jauhar diri 2 yang melibatkan SK Lanchang, Pahang yang melibatkan pelajar Tahun 5 dan Tahun 6. Meskipun mereka masih jauh dalam perjalanan mereka untuk melanjutkan pengajian di universiti, tetapi mereka juga perlu untuk merasai pengalaman berada di universiti agar mereka akan berasa lebih bersemangat untuk meneruskan pelajaran mereka. Maklumlah budak sekolah rendah lebih gemar bermain daripada belajar. Oleh itu nak bangkitkan semangat belajar mereka, bawalah ke universiti.

Jelajah kampus Permata Jauhar SK Lanchang, Pahang

     Saya akan terus melibatkan diri dalam program-program sebegini kerana saya suka melihat wajah-wajah pelajar cemerlang yang akan menjejakkan kaki ke universiti. Mereka perlu dibawa ke universiti agar mereka dapat merasai sendiri bagaimana pengalaman hidup di universiti agar dapat menarik minat mereka untuk belajar dengan lebih tekun. Zaman universiti merupakan satu zaman yang sangat indah dan para pelajar perlu untuk merasai pengalaman itu. Pengalaman itu tidak dapat dibeli dengan nilai wang ringgit. 

     Oleh itu, pihak sekolah bolehlah menjadikan lawatan ke universiti sebagai salah satu acara tahunan pelajar. Lazimnya pihak sekolah mengadakan lawatan sambil belajar. Lawatan ke universiti juga sebenarnya program yang bagus untuk dilakukan. Bawalah pelajar merasai sendiri menginap di kolej kediaman universiti, merasai pengalaman berada dalam dewan kuliah universiti, melihat sendiri keindahan yang ada di universiti. Sekali gus dapat menaikkan motivasi mereka untuk lebih berusaha mencapai kecemerlangan.     Baiklah itu sahaja coretan ringkas saya pada kali ini. Saya sebenarnya tak tahu nak tulis apa. Selamat berpuasa kepada semua. InshaaAllah jika ada cerita yang menarik atau pendapat yang saya ingin saya kongsi, saya akan kongsikan.

No comments:

Post a Comment

Mohon jasa baik semua pembaca untuk memberikan komen terhadap entri ini..