Sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi saya di laman facebook 'Hafiz Aiman' atau cari 'hafizaiman95'. Kadangkala saya tidak mengemaskini blog dalam jangka masa yang lama.

Wednesday, July 31, 2013

Apasal Takut Sangat Dengan Tingkatan 6?

Assalamualaikum semua. Sudah lama aku tak menulis dekat blog ni. Maklumla pelajar pra-u kurang masa sikit nak berblogging. Masih tak reti nak uruskan masa dengan sebaiknya. Tapi nampaknya masih ada yang visit blog ni walaupun sehari 2 3 orang aje. Oklah berbalik kepada topik yang ingin dibincangkan. Apesal budak-budak takut sangat nak masuk pra-u atau nama lamanya tingkatan 6? Dengar jer tingkatan 6, semua takut. Bagi golongan dewasa pulak, suruh anak tak payah masuk tingkatan 6? Sebab apa?

     Dengar jer tingkatan 6 umpama dengar berita kematian pulak. Terkejut tak tentu pasal. Apa seram sangat ke tingkatan 6 ni? Aku ni pelajar tingkatan 6. Dah 2 bulan lebih aku menjadi pelajar pra-u. Aku dah menjalani ujian pertama dah pun. Takde masalah pun? Ok jer?? Tapi mari kita tengok apesal orang sekarang takut sangat nak masuk tingkatan 6.


1. Peperiksaan Susah Giler

     Ada orang cakap pra-u ni susah sangat. Dia punya peperiksaan susah nak score. Memanglaa susah nak score kalau baca buku malas. Asyik main pesbuk, twitter, wechat aje.. Benar, peperiksaan bagi pra-u antara tersusah di dunia. Tapi relaks laa.. Dia tanya benda yang kita dah belajar. Kalau tak susah baik tak payah belajar. Kalau aliran sains memang susah.. Ramai budak aliran sains tukar aliran pergi sastera. Tapi aliran sastera pun orang cakap susah. Memang susah kalau malas. So, susah macam mana pun soalan tapi kalau kita study sejak dari awal lagi, tiada masalah lah.. Hey, aku nak bagitahu korang laa yea yang takut sangat nak masuk tingkatan 6 ni, cikgu-cikgu aku dekat pra-u ni semuanya lepasan pra-u. Diorang cakap memang susah. Asalkan ada niat untuk belajar. Kesimpulannya belajar ajelaa.. Tak payah laa fikir susah.. kalau dah mindset fikir susah, memang susah laa benda tu..


2. Kena Pakai Baju Sekolah

     Ni satu lagi sebab apesal takut sangat nak masuk pra-u. Hina sangat ke pakai baju sekolah hah?? Sebab tak dapat nak melaram? Tak dapat nak mekap2 bagai? Tak dapat nak bela rambut bagi lelaki? Kita ni nak mengejar cita-cita.. Bukan nak melaram. Pakai baju sekolah laa smart. Seragam aje. Lagi pun tak payah nak pening2 nak pilih baju apa.. Pakaian seragam. Keseragaman itu satu keindahan.

UPDATE : Bermula tahun 2014, Pakaian Pra Universiti ialah pakaian 'smart casual'. Jadi sudah tak pakai baju sekolah. Jadi tiada alasan ni lagi dah.


3. Susah nak dapat kerja.

     Orang cakap, masuk diploma senang dapat kerja. pra-u susah nak dapat kerja sebab majikan nak diploma. Korang kena ingat, tak kan kita nak belajar takat diploma aje. Kita mesti kejarkan ijazah, master, PHD. Baru hidup senang.. Ini nak kerja setakat diploma, lepas tu duit tak cukup. Kerajaan naikkan harga barang, harga minyak dah bising2.. Mintak tukar kerajaan laa apelaa.. Tapi fikirlaa, kita belajar takat mana. Kalau setakat diploma mana boleh nak kaya macam businessman?? Lepas masuk pra-u, terus pergi ijazah. Lepas tu dapat kerja bagus. Zaman sekarang ni diploma biasa dapat pembantu aje. Kalau kerja-kerja pegawai tu biasanya ijazah yang dapat. 




     Tak payah takut laa masuk pra-u. Belajar aje. Di mana ada kemahuan, si situ ada jalan.. Jangan pandang negatif aje pra-u ni. Pandang dari sudut yang positif. Pra-u ni kalau nak tahu terdapat terlalu banyak kelebihan daripada kelemahan.. Jadi kalau tak dapat diploma tu tak payah laa sedih2. Pra-u ada. apa ada hal??

     jangan dengar cakap orang yang cakap pra-u tu susah giler.. Sebab hidup kita ni diri kita yang tentukan. Bukan orang lain yang tentukan. Jadi tak payah dengar cakap orang. Tanamkan dalam diri kita 'My life, My choice'. Kalau kita asyik dengar cakap orang, SAMPAI BILA- BILA KITA TIDAK AKAN BERJAYA!!!

No comments:

Post a Comment

Mohon jasa baik semua pembaca untuk memberikan komen terhadap entri ini..