Sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi saya di laman facebook 'Hafiz Aiman' atau cari 'hafizaiman95'. Kadangkala saya tidak mengemaskini blog dalam jangka masa yang lama.

Sunday, May 27, 2012

Manusia Suka Makan Ovary?

Assalamualaikum.. Manusia suka makan ovary? Biar betul! Tak kan ada manusia yang sanggup makan ovary? Blogger Fizs ni mana dapat sumber yang mengatakan manusia suka makan ovary? Sebenarnya manusia suka makan ovary. Adakah anda mempercayainya atau kurang mempercayainya? Mesti ramai di antara pembaca tak percaya. Jadi untuk merungkai persoalan ada ke manusia yang makan ovary, teruskan membaca entry ini.


     Sebenarnya, manusia memang suka makan ovary. Percaya ke atau tak percaya ke tapi inilah kenyataannya. Manusia memang suka makan ovary. Tetapi mungkin juga ada yang tak suka. Tapi aku memang suka makan ovary ni. Rasanya sangat sedap. 

     Korang pernah tak makan buah mangga? Mesti korang pernah dan suka akan buah yang bernama mangga ni kan? Sebenarnya, isi yang korang makan itu ialah ovary bagi pokok mangga dan biji yang korang buang tu ialah ovum bagi pokok mangga!! Ovary yang aku maksudkan ialah ovary pokok yang menghasilkan buah yang sedap untuk kita makan. Bukan ovary manusia. 

     Seperti manusia, pokok juga ada sistem reproduktif ataupun bahasa mudahnya sistem peranakan. Sebab itulah ada istilah pokok jantan dan pokok betina. Jadi, bukan manusia dan haiwan sahaja yang akan menjalani sistem reproduktif ni. Tumbuh-tumbuhan pun sama. Tapi ada berbagai cara. Bagi pokok-pokok bunga yang tiada buah, ia berlaku di dalam pokok bunga tu sendiri. Aku nak terangkan pun tak reti. Jadi gambar di bawah ini boleh membantu korang untuk lebih faham.



ini sistem untuk pokok bunga


     Gambar di atas inilah gambar rajah dalam pokok bunga. Tengok, kan ada ovary tu. So tumbuhan pun ada sistem reproduktif juga. Cuma bagi pokok yang berbuah, ovary dia ialah isi yang kita makan manakala ovumnya pula ialah biji yang kita buang.. 

     Diharap entry ini dapat memberikan pembaca sedikit info berkaitan dengan tumbuhan ini.. Kesimpulannya, tumbuhan juga ada sistem reproduktif cuma caranya berlainan bagi setiap pokok. Kalau ada yang salah dalam entry ini, sila beritahu di ruangan komen yea..

p/s : Baru belajar Biology Chapter 4 (Reproduction and Growth)

Thursday, May 24, 2012

Maksud Sebenar 'Copy And Paste' Dalam Bahasa Melayu

Assalamualaikum. Korang semua mesti tau apa bendalah copy and paste ni atau senang cerita copy paste. Ala perkara yang blogger termasuk aku tak suka lah. Kita sering cakap yang copy and paste ni maksudnya salin dan tampal. Tapi dalam karangan bahasa melayu betul ke maksud perkataan salin dan tampal ni? Jom kita bincang sama-sama.


     Korang cuba fikir balik yea. Kita selalu cakap kat kawan-kawan kita macam ni, "kau copy paste jer kat facebook..". Maksudnya memanglah kita mengambil sesebuah artikel atau post di facebook then sebarkan. Tapi korang fikir yea.. Nama dia copy and paste. Copy maksudnya ialah salin. Paste pulak maksudnya tampal. So copy paste tu maksudnya salin tampal.

     Kan kelakar ayat tu. Aku rasa dalam karangan bahasa melayu kalau kita guna perkataan salin tampal dekat kerangan, mesti cikgu akan beri telur besar di dalam kertas karangan. Jadi apakah makna sebenar bagi perkataan copy paste ni? 

     Bagi blogger pula, yang masing-masing marah apabila ada blogger yang tak bertanggungjawab ambil artikel tanpa kebenaran dan tulis kat blog dia, mesti akan cakap "blogger tak guna tu copy paste entry aku laa!!". Tapi, fikir balik yea.. Perkataan copy tu dah betul dah iaitu membawa maksud salin. Tetapi perkataan paste tu yang buatkan pelik sedikit. Macam mana blogger tak bertanggungjawab tu tampal entry yang telah dia curi? Adakah dia tampal dengan menggunakan gam? Jadi di situlah persoalannya.

     Betul, maksud sebenar copy paste bukanlah salin dan tampal. Tetapi maksudnya kita faham sendiri. Aku tergerak nak tulis entry pasal copy paste ni sebab pagi tadi semasa aku berada di dalam kelas Bahasa Melayu, ada kawan aku bertanya kepada cikgu Bahasa Melayu aku apakah maksud copy paste? Jadi timbullah idea untuk mewujudkan entry ini pada hari ini. 

     Kesimpulan yang boleh aku buat di sini ialah maksud copy paste tu semua orang faham. Tak kiralah maksud macam mana sekalipun korang faham perkataan copy paste ni. Bukan masuk dalam karangan pun kan? Baiklah sampai di sini sahaja entry aku pada hari ini. Diharap korang semua dapat sedikit ilmu, pengetahuan atau dapat mengisi masa lapang apabila membaca entry merepek aku pada hari ini..


p/s : Apa pula pandangan pembaca mengenai maksud copy and paste ni??

Saturday, May 12, 2012

Sebab-sebab Mengapa Lelaki Kahwin Lambat

Salam. Tazkirah malam pada hari ini ialah mengenai perkahwinan. Seperti yang kita sedia maklum lelaki pada zaman sekarang gemar berkahwin lambat. Yang tak kahwin-kahwin pun ada macam salah seorang cikgu di sekolah aku. Umur hampir sebaya ayah aku, tapi masih bujang.. Haha aku bukan cakap pasal cikgu tu. Nak cakap pasal kenapa lelaki kahwin lambat.

     Baiklah. Cerita ni bukan aku reka tapi aku dapat daripada sebuah laman sesawang IluvIslam. Buat masa sekarang ni aku copy paste jela sebab aku tiada masa sangat nak menulis. Musim exam ni. Masa berblogging aku kena kurangkan tapi aku tetap mencuri masa. haha. Tanpa melengahkan masa, mari kita teruskan membaca sebab apa lelaki kahwin lambat.


Bukan sedikit lelaki yang kahwin lambat hari ini. Agaknya mengapa? Saya ingin berikan suatu contoh.
Katakanlah anda adalah seorang lelaki berumur 23 tahun yang baru tamat pengajian dan bekerja sebagai seorang pegawai.
Gaji bulanan adalah RM 2000 dan anda tidak mempunyai simpanan di dalam bank.
Setiap bulan, katakanlah perbelanjaan makanan, pengangkutan, bil-bil, sewa rumah dan perbelanjaan lain adalah RM 1200.
Kemudian, sebagai anak yang baik, anda mengirimkan wang ke kampung sebanyak RM 300. Maka baki bulanan adalah RM 500.
Berbekalkan disiplin dalam menyimpan duit untuk masa depan, mungkin anda dapat menyimpan duit sebanyak RM 5000 setahun.
Setahun berlalu, anda berumur 24 tahun. Dengan izin Allah, anda berkenalan dengan seorang gadis impian.
Masing-masing telah merancang untuk berkahwin dalam masa setahun atau dua tahun lagi.
Maka, anda berazam untuk menyediakan kemudahan asas seperti rumah dan kereta sebelum berkahwin.
Anda pun bekerja keras dan mendapat kenaikan gaji sebanyak 10%.
Dibesarkan dengan famili yang sungguh baik, anda menjadi seorang yang 'gentlemen'.
Semua perbelanjaan untuk 'dating', hadiah, bunga dan seumpamanya sudah pun disediakan awal-awal. 10% telah pun diperuntukkan untuk si dia.
Seperti tahun sebelumnya, setelah bersusah payah makan mee segera untuk berjimat, anda berjaya mengekalkan RM 5000 sebagai simpanan tahunan.
Malah, syarikat pula memberikan bonus sebanyak 2 bulan pada tahun tersebut. Maka bertambah lagi RM 4000 dalam simpanan. Kini anda memiliki RM 14,000 dalam simpanan bank.
Sudah tiba masanya untuk membeli kereta. Maka anda membayar RM8000 sebagai bayaran permulaan untuk kereta baru yang berharga RM 40,000.
Kini simpanan bersih anda hanya tinggal RM 6000.
Tahun berikutnya, ketika berumur 25 tahun, anda perlu membayar pinjaman kereta setiap bulan. Hal ini bermakna, simpanan bulanan hanya tinggal RM 400 sebulan.
Bonus pula tidak diberi oleh syarikat kerana prestasi syarikat kurang baik pada tahun itu. Maka, jumlah simpanan semasa hujung tahun adalah RM 11,000 sahaja.
pekena kitkat dulu.. penat niyh nk bace panjang berjela-jela..
Bertunang
Akhirnya anda membuat keputusan untuk bertunang dengan gadis impian. Dia gembira dan bersetuju.
Maka, RM 1500 dibelanjakan untuk cincin emas dan hantaran. Simpanan kini hanya tinggal RM 9500.
Tahun seterusnya, anda berumur 26 tahun. Alhamdulillah, anda diberi kenaikan pangkat. Gaji anda sekarang RM3000.
"Ini berita baik! Aku nak menamatkan zaman bujang tahun ni!" Anda bersorak girang.
Pada suatu hari, anda mengambil cuti separuh hari untuk berbincang dengan tunang.
Anda : "Berape eh hantaran kahwin kita?"
Tunang : "Berapa-berapa yang you sanggup."
Anda : "RM 5000, okay?"
Tunang : "I okay je. Tapi my mom tu. Dia kata grad oversea macam I ni mane boleh letak rendah-rendah. Paling kurang RM10,000 tau!"
Sikit lagi anda nak pengsan mendengar jawapan bakal isteri anda.
"Mana aku nak dapat duit lebih?"
Kerja Lebih Kuat
Oleh kerana anda terlalu sayangkan dia, anda bekerja dengan lebih kuat sehingga dianugerahkan pekerja cemerlang. Malah, anda menambahkan pendapatan melalui perniagaan jualan langsung secara kecil-kecilan.
Akhirnya dapat la anda simpan RM20,000 pada tahun tersebut.
Suatu pencapaian yang amat membanggakan!
Sekarang umur anda sudah 27 tahun. Duit hantaran dah cukup. Tetapi, mak pula cakap pesan :
"Anak mak nak kawin ni mesti la buat grand-grand. Kita sewa khemah besar-besar, jemput penyanyi ke artis ke sorang dua datang buat persembahan. Lauk pauk kita guna katering je la ya? RM 10 je sekepala. Baju kawin ko, kita sewa yg cantik-cantik dan mahal-mahal sikit. Kita jemput dalam 1000 orang. Set!"
Pengiraan pantas dijalankan :
1000 orang x RM 10 = RM10,000.
Penyanyi, khemah, kad kahwin dan baju = RM 5000.
"Alamak, dah RM 15,000! Belum cincin kahwin lagi! Adoi!" Getus hati anda.
Anda 'slow talk' dengan mak anda :
"Mak, nak buat apa membazir duit ni?"
"Apa pulak membazirnya? Kau kawin sekali je seumur hidup. Biarlah buat betul-betul."
"Tapi mak..?"
"Dahlah, kau jangan nak buat malu mak. Cik Tipah jiran kita tu buat kenduri kat hotel siap Dato', Datin, Tan Sri, Puan Sri datang. Mana la mak nak letak muka mak kalau kita buat kenduri kecik-kecik?"
yey dah nak habis!!
Akhirnya..
Setelah bersusah payah, akhirnya anda berkahwin juga. Fuh! Seronok dan bersyukur habis.
Tetapi, apakan daya, jodoh kamu berdua tidak panjang. Anda berhutang keliling pinggang dan kadar 'interest' makin tinggi. Anda dah tak mampu nak bayar.
Isteri kesayangan dah letih kalau anda asyik nak minta duit. Dia tuduh anda tak bertanggungjawap, tak reti bagi nafkah dan macam-macam lagi.
Akhirnya? Bercerai..
Masalah yang membuahkan masalah. Kadang-kadang kita pelik kenapa perkahwinan sentiasa gagal di negara kita.