Sebarang pertanyaan lanjut sila hubungi saya di laman facebook 'Hafiz Aiman' atau cari 'hafizaiman95'. Kadangkala saya tidak mengemaskini blog dalam jangka masa yang lama.

Tuesday, July 05, 2011

Istimewanya Pakai Tangan kiri (Lefthanded)

Salam. Hari ini aku nak berkongsi sikit satu maklumat yang akan membuatkan orang pakai tangan kanan jeles. Bukan jeles apa, memang orang kidal ni banyak keistimewaan. Jadi janganlah jeles wahai golongan tangan kanan yea. Pemilik blog si Hafizaiman95 @ Fizs ni pun kidal. haha


     Antara kelebihan-kelebihan orang yang pakai tangan kiri ni ialah mudah untuk menulis tulisan arab. Maklumla tulisan arabkan tulis dari kanan ke kiri. Selain itu, orang kidal ni boleh melakukan dua kerja sekali gus. So bolehla buat kerja sambil makan. hahaha

     Orang kidal ni juga lebih kreatif berfikir berkaitan tentang seni dan juga muzik. Tapi aku tak pandai lukis. Orang kidal ni juga lebih cepat berfikir dalam bidang olahraga, permainan komputer dan sebagainya. Selain itu  orang kidal ni pun mempunyai kelebihan dalam permainan olehraga.


     Tetapi ada juga kekurangan golongan kidal ni. Antaranya ialah susah nak pakai gunting. Bila guna gunting lama-lama mesti sakit. Satu kelebihan untuk yang tak kidal. Orang kidal juga payah nak pakai pen dakwat basah kerana tulisan yang kita tulis tu akan disapu balik oleh tangan. Faham-fahamla macam mana. 

     Lagi satu kekurangan kidal, menurut psikologi orang yang kidal ni lebih banyak masalah psikologi berbanding orang yang guna tangan kanan. Sebabnya ialah orang kidal ni dikawal oleh otak kanan yang lebih fokus pada emosi dan pemikiran artistik. 

     Kesimpulannya, orang kidal ni istimewa kerana hanya 10% sahaja penduduk dunia yang kidal. Orang kidal ni juga kebanyakannya orang yang pandai-pandai belaka. Ada juga pemimpin negara yang kidal. Oklah nanti aku sharekan siapa orang ternama yang menulis kidal.

P/S : Ruangan komen di bawah tajuk entry ini yea!!

9 comments:

  1. oo..patot la adik aku terer sangat men game.wakakaka!!

    ReplyDelete
  2. aku dua2 tangan boleh..cne ni? :P

    new post : Blackhead ini membunuh

    ReplyDelete
  3. MH : wa.. boleh lawan maen game nih.. pdhl x reti pun.. hehe :p

    QaRr Jalil : wa terer tu.. so ade kelebihan kiri dan kanan agaknyer.. hehe

    ReplyDelete
  4. maknanya alisya pun termasuk dalam yang 10% tu la ye?...setuju point yang payah pakai pen dakwat basah...lagi satu, susah nak guna meja yang sekali dengan kerusi tu. yg tu bg kelebihn utk yg tulis tangan kanan je..

    ReplyDelete
  5. ha btol tu Alisya.. mmg maja tu menyusahkan diri bg yg kidal mcm kita2 ni.. hehe

    ReplyDelete
  6. btol org kidal mmg pndai melukis
    smpi sy pn kerap melukis..
    dan lgi stu..
    orang kidal ni pandai maths..
    bukan nk bangga....

    tpi orang cakap orang yg ska pelajran maths dan tak suka dengan pelajaran sains

    ReplyDelete
  7. setuju ! coz am kedal too !
    *was here & folow ur blog :)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum...
    nice info..
    mintak izin share di blog saya :)

    ReplyDelete
  9. aku pon kidal jugak.....kalo dok sbelah member yg yg gune tgan kanan then nk mnulis mmg pyah sbb tgan kiri brtemu kanan....

    ReplyDelete

Mohon jasa baik semua pembaca untuk memberikan komen terhadap entri ini..